استاندارد جرثقیلهای سقفی در تمام زمینههای مختلف از طراحی گرفته تا نظارت و بازرسی اهمیت زیادی دارد. با توجه به اینکه امروزه در بیشتر مراکز صنعتی و انبارهای بزرگ برای جابجایی اجسام سنگین از جرثقیلهای سقفی استفاده میشود. در نتیجه عدم رعایت استاندارد میتواند خسارات جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشد. بنابراین بهتر است این ماشین آلات کاربردی را در مراکز صنعتی معتبر همچون جرثقیلقلی زاده تهیه کرد.
جهت دانلود این استاندارد اینجا کلیک کنید
نقش محوری جرثقیلها را در جابجایی اجسام سنگین نباید نادیده گرفت و این ماشینآلات دغدغه جابجایی اجسام را برای انسان رفع کردهاند. اما رعایت استانداردها همیشه یک موضوع کلیدی است که مستقیماً با جان انسان و نیروی کار (کارگران) مرتبط است. برای جابجایی اجسام از جرثقیلهای مختلفی از قبیل جرثقیل دو پل، کارگاهی، بازویی، ریلی، تک پل و… استفاده میشود. برای بالا بردن درجه ایمنی در هر کدام از این جرثقیلها استانداردهای مشخصی تعیین شده است که در ادامه به آنها میپردازیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره با ما همراه باشید.
جرثقیل سقفی چیست؟
قبل از بیان استاندارد جرثقیلهای سقفی بهتر است مختصری در مورد تاریخچه این جرثقیلها مطلع شوید. در دوران باستان برای جابجایی سنگهای بزرگ افراد از قرقره، طناب و قلاب استفاده میکردند. در واقع ابتداییترین نمونه جرثقیل بودند که با کمک انسان و حیوان اجسام جابجا میشد. اما رفتهرفته ماشینآلات صنعتی از جمله جرثقیلهای سقفی جای روشهای سنتی را گرفت. جرثقیلهای سقفی با بالابر صنعتی و سایر ماشینآلات متفاوت هستند. جرثقیلهای سقفی تنها مختص جابجایی اجسام سنگین هستند و به نحوی طراحی شدهاند تا از تمام استانداردها برخوردار باشند و خسارات مالی و جانی به همراه نداشته باشند.
انواع استاندارد جرثقیلهای سقفی
مهمترین فاکتور در انتخاب و راهاندازی جرثقیل توجه به ایمنی است. امروزه بیشتر سازندگان و بهرهبرداران جرثقیلهای سقفی، اولویت اصلی را در رعایت استاندارد جرثقیلهای سقفی قرار میدهند. در واقع وجود استانداردها به معنی وجود کیفیت و ایمنی لازم است. به طور کلی دو نوع استاندارد جرثقیلهای سقفی وجود دارند که شامل استاندارد OSHA و استاندارد ASME B30 هستند.
استاندارد OSHA در جرثقیلهای سقفی
استاندارد جرثقیلهای سقفی OSHA مختصر شده عبارت (Occupational Safety and Health Administration) است که به معنی استانداردهای اداره ایمنی و بهداشت است. این استانداردها به منظور حفظ سلامت نیروی کار تدوین شدهاند.
در سایر صنایع از قبیل ساختمانسازی، دریانوردی، صنایع عمومی و… از این استانداردها استفاده میشود. استاندارد ایمنی جرثقیل در صنعت و کارگاههای تولیدی از اهمیت بیشتری برخوردار است. همانطور که گفته شد نقش این جرثقیلها جابجای اجسام سنگین است اما اگر در کارگاههای ساختمانی مسائل ایمنی نادیده گرفته شوند باعث به خطر افتادن جان و مال کارگران میشود.
به طور کلی مواردی که در استاندارد ایمنی جرثقیل سقفی مطرح میشوند شامل موارد زیر هستند:
- الزامات مربوط به اپراتورهای بهرهبرداری از جرثقیل سقفی
- مخاطرات الکتریکی مربوط به بهرهبرداری از جرثقیل سقفی
- اطلاعات کافی و لازم در خصوص محل نصب و راهاندازی جرثقیل
- استانداردهای مرتبط با محاسبات فنی برای جابجایی بار
- الزامات مربوط به بازرسی
استاندارد ASME B30 جرثقیلهای سقفی
یکی دیگر از استاندارد جرثقیلهای سقفی مربوط به انجمن جامعه مهندسان مکانیک امریکا یا (American Society of Mechanical Engineers) یا به اختصار ASME B30 است. از بخشهای مختلف این استاندارد در صنایع مختلف به عنوان مبنای ساخت و طراحی،
بازرسی، بهرهبرداری، نگهداری و تعمیر جرثقیل سقفی استفاده میشود. این استاندارد در حوزه مهندسی جایگاه ویژهای دارد.
استاندارد ASME B30 به عنوان استاندارد کابلها، جرثقیلها، جکها، تسمهها، بالابرها و … کاربرد دارد. اما تنها 7 بخش از این استاندارد مربوط به جرثقیلها است که در زیر به آنها اشاره میکنیم.
- استاندارد جرثقیل سقفی و دروازهای (ASME B30.2)
- استاندارد تاور کرین (ASME B30.3)
- استاندارد انواع جرثقیلهای پورتال و پدستال (ASME B30.4)
- استاندارد جرثقیلهای متحرک و لوکوموتیو (ASME B30.5)
- استاندارد جرثقیلهای شناور (ASME B30.8)
- استاندارد جرثقیلهای مونوریل (ASME B30.11)
- استاندارد جرثقیلهای کانتینری (ASME B30.24)
استاندارد جرثقیلهای سقفی و دروازهای (ASME B30.2)
استاندارد جرثقیلهای سقفی و دروازهای اطلاعات مرتبط با ساخت و نصب عمومی، محدود و مراجع پرسنل مجاز، آموزشهای لازم در خصوص نحوه تعمیر و نگهداری و آموزش اپراتور و بهرهبرداری، بازرسی و آزمایش و … را در برمیگیرد.
استاندارد تاور کرین (ASME B30.3)
استاندارد جرثقیلهای سقفی مدل تاور کرین اطلاعاتی را در زمینه نحوه طراحی، ساخت و بهرهبرداری، بازرسی، آزمایشهای دورهای و … ارائه میکند.
استاندارد جرثقیلهای سقفی پورتال و پدستال (ASME B30.4)
در بین استاندارد جرثقیلهای سقفی، استاندارد ASME B30.4 صرفا برای جرثقیلهای پورتال و پدستال تدوین شده است. در واقع مبانی این استاندارد تنها برای جرثقیلهایی که درام و سیم بکسل دارند تعریف شده است.
استاندارد جرثقیلهای سقفی متحرک و لوکوموتیو (ASME B30.5)
برای جرثقیلهای متحرک و لوکوموتیو استاندارد جرثقیلهای سقفی با عنوان (ASME B30.5) تدوین شده است. طراحی این جرثقیلها به صورت چرخدار است و در معادن، پروژههای حفاری، گمرکها و سایر صنایع استفاده میشوند. مبانی این استاندارد برای کلیه سازندگان، استفاده کنندگان، کارفرمایان و مالکان میباشد.
استاندارد جرثقیلهای سقفی شناور (ASME B30.8)
یکی از استانداردهای مطرح در بین استاندارد جرثقیلهای سقفی مربوط به استاندارد جرثقیلهای سقفی شناور (ASME B30.8) است. از این مدل جرثقیلها عمدتاً برای ساخت سکوهای نفتی، اسکلهها، بارگیری بارهای سنگین در کشتیهای غول پیکر و پلها استفاده میشود. ابعاد این جرثقیلها متفاوت است. این استاندارد برای ساخت و طراحی، سرویس و نگهداری، تعمیر و بازرسی و … این جرثقیلها تدوین شده است.
استاندارد جرثقیلهای سقفی مونوریل (ASME B30.11)
برای ساخت و نصب، بهرهبرداری و بازرسی، سرویس و نگهداری جرثقیلهای مونوریل از استاندارد جرثقیلهای سقفی تحت عنوان استاندارد ASME B30.11 استفاده میشود. جرثقیلهای مونوریل یا زیر آویز در انواع دستی و برقی وجود دارند و روی خودروهای سنگین نصب میشوند.
استاندارد جرثقیلهای کانتینری (ASME B30.24)
در استاندارد جرثقیلهای سقفی بخش خاصی به جرثقیلهای کانتینری اختصاص داده شده است. این جرثقیلها برای جابجایی کانتینرها در پایانههای حمل و نقل استفاده میشود. در واقع این استاندارد به ساخت و نصب، بازرسی و بهرهبرداری و تعمیر و نگهداری این جرثقیلها اختصاص داده شده است.
سخن آخر
در پایان باید گفت که در راستای راه اندازی استاندارد جرثقیلهای سقفی مجموعه معتبر و شناختهشده جرثقیل قلی زاده با سالها سابقه در زمینه فروش این محصولات مفتخر است تا در حوزه نصب، راهاندازی و تعمیرات جرثقیلهای سقفی خدمات ارزندهای را مطابق نیاز مشتریان خود در مقرون بهصرفهترین حالت ممکن ارائه دهد. در صورت نیاز به مشاوره بیشتر در خصوص خرید انواع کالسکه جرثقیل میتوانید با کارشناسان این مجموعه در ارتباط باشید.